Kahden turkulaisen sairaanhoitajan tarinoita retkeilystä kera rinkkojen ja rekkujen.

12. toukokuuta 2019

Äitienpäivän retki Suomen syvimmällä suolla

Suomen syvin suo löytyy Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen maakuntien rajamailta, Torronsuon kansallispuistosta. Tämä kansallispuisto koostuu nimenomaisesti Torronsuosta, mutta alueeseen kuuluu myös muita soita, metsää ja järviäkin. Opastetaulu kertoi, että Torronsuon turpeen syvyyttä on mitattu jopa 12 metriä.

Torronsuon polkujen lähtöpisteeltä Kiljamosta löytyy parkkipaikka, hyvin pidetyt huussit, nuotiopaikka polttopuineen sekä 17 metrin korkuinen luontotorni. Tornilta on mielettömän upeat maisemat koko suoalueelle. Reittinä on mahdollista kulkea Kiljamosta Härksaaren louhokselle ja takaisin (6-7 kilometriä) tai jatkaa rengasreittinä louhokselta vielä Torron kylälle ja sieltä takaisin (10 kilometriä). Äitienpäivän reitiksi valikoitui Kiljamosta louhokselle ja samaa reittiä takaisin.
Heti Kiljamon parkkipaikalta lähtee pyörätuolille sopiva 200 metrin pituinen leveä pitkospuupätkä, jonka pädyssä on upea paikka maisemien ihasteluun.
Torronsuolla riittää ihailtavaa suomaisemissa viihtyville. Keskellä suota kulkevaa pitkospuuta Kiljamosta Härksaarelle on yhteensä noin 3 kilometriä. Pitkospuut ovat paikoittain huonossa kunnossa, joten kävellessä sai olla tarkkana. Tästä toki varoitettiin jo reitin alkupäässä ja uusia pitkospuita olikin jo tuotu suolle odottamaan asennusta. Pitkospuureitin varrella ei ole juurikaan kunnollisia taukopaikkoja, vain pari penkkiä reitin vierellä.

Härksaaren louhos (jota ei ole metsähallituksen kartassa merkattu lainkaan), ei ollut oikeastaan minkäänlainen varsinainen nähtävyys. Louhokselta löytyi kuitenkin taukopaikaksi sopivaa kiveä ja kantoa, joten retkilounaan valmistus retkikeittimellä sujui siinä vaivatta. Äitienpäivälounaaksi äidille tarjoiltiin herkullista linssikeittoa.

Tänään rekkujen virkaa toimitti perinteisen lapinkoiran lisäksi iäkkäämpi snautseriherra, jolla oli matkan varrella hieman vaikeuksia ajoittain huonokuntoisten pitkospuiden vuoksi.


Tämä lyhyt tutustuminen Torronsuohon vakuutti. Helppo, upea kohde päiväretkille. Yön yli retkellä en tiedä mihin olisi voinut leiriytyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy tai kommentoi!