Kahden turkulaisen sairaanhoitajan tarinoita retkeilystä kera rinkkojen ja rekkujen.

2. kesäkuuta 2019

Vinkkejä saariston pienelle rengastielle polkupyörällä



Rengastien saaristo - kesän must see -kohde. Pidempää matkaa kaipaaville koko rengasreitillä kilometrejä kertyy 160-250 kilometriä, mutta saariston pieni rengastie (110 kilometriä) on oiva vaihtoehto tavispyöräilijälle. Reitti kulkee Turusta Raision kautta Naantaliin ja Rymättylään, josta edelleen yhteysaluksella Hangasta Seilin kautta Nauvoon, Paraisille ja Kaarinan kautta takaisin Turkuun. Pienen rengastien voi hyvinkin polkea yhdessä päivässä, mutta tällä tällä kertaa reissussa yövyttiin yksi yö Nauvossa ystävän mökillä. Lepo tuli kyllä todellakin tarpeeseen.

Rengastie on kaunis kesäreitti, jossa saa nauttia suomalaisesta maalaismaisemasta, merinäköaloista ja kauniista saaristoluonnosta. Polkupyörällä luontoon tulee kiinnitettyä ihan eri tavalla huomiota ja tälläkin reissulla tuli nähtyä kurki, supikoiria ja peuroja aivan lähietäisyydeltä. 


Pieni rengastie on sinänsä mukava polkea, sillä koko matka on asflatilla päällystetty. Ajoittain on poljettava autotiellä pientareella, mutta matkan varrella on myös runsaasti erillistä pyörätietä. Ylä-, ja alamäkiä riittää, joten sykkeen saa kyllä hyvin nousemaan. Koko reitillä tuntuu olevan suhteellisen tasaisesti mäkiä, joten ei liene väliä miten päin pienen rengasreitin kiertää. Tällä kertaa reitti poljettiin vastapäivään. Losseja on reitillä pari kappaletta ja yksi tunnin mittainen osio kuljetaan yhteysalus Östernillä. Kilometrejä kertyi yhteensä 140, kun mukaan luettiin matkat kotoa reitille ja reitiltä kotiin.

Rengastien ideana ei toki ole pelkkä pikainen ympäriajo, vaan pikemminkin tutustuminen saaristomaisemiin ja -kulttuuriin. Mikäli sinulla on aikaa, yövy majataloissa ja nauti reitin ruokatarjoilusta, käsitöistä, nähtävyyksistä ja tapahtumista. 


En ole kokenut polkupyöräilijä, mutta tässä muutama taviksen vinkki muille taviksille pienen rengasreitin polkemiseen:

  • Valitse varusteesi hyvin - pääset puolet helpommalla kevyellä ja vaivattomasti liukuvalla polkupyörällä kuin kaverisi, joka lähti reissuun mummon mökkifillarilla.
  • Huolla polkupyöräsi ennen lähtöä.
  • Mahdollisuuksien mukaan tee pari pidempää pyörälenkkiä retkeä edeltävästi, jotta vältät kipeän takapuolen.
  • Kypärä on pakollinen - reitillä on osioita, joissa ei ole pyörätietä tai edes pientaretta lainkaan, joten vaaratilanteita autoilijoiden kanssa voi sattua.
  • Pyöräile fiksusti - ei ajeta rinnakkain, ei pysähdytä kulman taakse ja puhelin pysyy taskussa.
  • Ota riittävästi juomista ja eväitä mukaan, pidä taukoja riittävän usein.
  • Selvitä yhteysalus Östernin aikataulut ja suunnittele matkasi sen mukaan. Östern kulkee yhteen suuntaan vain kolme kertaa päivässä. 
  • Östern on maksullinen, yksi aikuinen polkupyörällään maksaa 10 euroa. Östernillä kelpaa sekä kortti, että käteinen. Lossit ovat maksuttomia.
  • Matka Östernillä Hangasta Seilin kautta Nauvoon kestää tunnin. Östernillä on pieni kioski anniskeluineen ja lepopaikka.
  • Varaa riittävästi aikaa! Tavispyöräilijä, joka pyöräilee rauhallisesti ja pitää taukoja tarvitsee Turku-Raisio-Naantali-Rymättylä-Hanka -välille 4-6 tuntia ja Nauvo-Parainen-Kaarina-Turku -välille saman verran.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy tai kommentoi!